اوحدی: حقوق شهدای غیرنظامی در هیئت دولت تعیین تکلیف می‌شود تأکید رئیس بنیاد شهید بر مستندسازی دقیق از زندگی شهدای جنگ ۱۲ روزه افتتاح مشترک سامانه سجا بین ایران و عراق برای تسهیل تردد زائران رئیس ستاد اربعین عراق: تأمین امنیت زائران برای ما در اولویت قرار دارد افتتاحیه مدرسه دارالعلم در حرم امام‌رضا(ع) توقیف یک تریلی با راننده ۱۳ ساله شهادت ۳۴ دانش آموز ایرانی به دست رژیم کودک کش اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه + تصاویر و اسامی مشهد در آستانه میزبانی از جمعیت میلیونی زائران در دهه پایانی صفر ۱۴۰۴ | ثبت‌نام ۴۵۰ کاروان پیاده تا امروز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) پیام آیت‌الله سیستانی در پی فاجعه الکوت عراق استقبال از پیکر «سردار شهید غلامحسین غیب‌پرور» در فرودگاه شیراز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) گذر از مرز مهران در کمتر از ۵ ثانیه | همه چیز برای زائران اربعین مهیاست لزوم اجرای طرح ملی احیای پیوند قرآن و مسجد همایش بانوان زینبیِ عرب‌زبان در حرم امام‌رضا(ع) برگزار شد زائران اربعین در چه رده سنی نیاز به مجوز ندارند؟ پیکر مطهر شهید «سید حسن حسینی‌نژاد» در مشهد تشییع می‌شود + جزئیات افزایش تعداد متقاضیان حوزه علمیه خراسان نسبت به سال ۱۴۰۳ کتابخانه مرکزی حرم رضوی، میزبان نشریات با محور «کودک، فلسطین و محرم» رویداد ملی «ایران برنده بازی» با محوریت مقاومت، ۶ میلیون مخاطب را جذب کرد روایت عاشورا بر روی نمادین‌ترین سازه‌های شهری ایران ایوان و مناره عباسی حرم مطهر امام رضا(ع) مرمت شد
سرخط خبرها

هنر واعظ و مداح مخاطب شناسی است | قرار نیست هر مطلب و حدیثی به راحتی بیان شود

  • کد خبر: ۱۷۶۱۵۱
  • ۰۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۳
هنر واعظ و مداح مخاطب شناسی است | قرار نیست هر مطلب و حدیثی به راحتی بیان شود
یک پژوهشگر دینی و استاد حوزه علمیه گفت: برپایی مجالس برای اهل بیت(ع) باید در شان آنها باشد و سخنران و مداح به آنچه به مخاطب منتقل می‌کند توجه داشته باشد.
مریم دهقان
خبرنگار مریم دهقان

حجت الاسلام مهدی زمانی در گفتگو با شهرآرانیوز به بیان برخی مطالب در خصوص آداب برگزاری مجالس بزرگداشت ائمه(ع) به ویژه مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) پرداخت.

وی در پاسخ به این سوال که سخنران و مداح چه مواردی را در کلامش باید رعایت کند تا آسیبی برای مخاطب نداشته باشد گفت: برای تاثیرگذاری صحیح و مطابق با عقل و شرع در جلسات روضه و مداحی باید چند محور را مدنظر قرار دهیم. ابتدا اینکه دو جهت معرفتی و احساسی توامان باید در ذکر مصیبت و جلسات وعظ و خطابه لحاظ شود.

این پژوهشگر دینی تاکید کرد: لازم است سخنران نسبت به افزایش آگاهی و اطلاعات لازم درباره توحید، مسائل اخلاقی، احکام دین و ولایت برای مخاطب احساس وظیفه کند تا شنونده پس از پایان جلسه بار بینش و دانشی در درون خود احساس کند. همچنین باید جنبه عشق و علاقه و ایجاد احساس در مخاطب را نیز رعایت کنند. جلسات علاوه بر شعور، باید شور و احساس هم داشته باشد که این بخش می‌تواند در قالب روضه، نوحه خوانی، اشک بر مصیبت اهل بیت(ع)، سینه زنی و آداب دیگر عزاداری باشد.

 وی با بیان اینکه شنونده باید در هر دو بعد احساس خرسندی و غنا کند گفت: هر کدام از این جهات اگر بر دیگری غلبه کند نتیجه و تاثیر مطلوبی حاصل نمی‌شود زیرا اهل بیت(ع) فرمودند، جلساتی که برای ما گرفته می‌شود باید مایه احیای امر ما باشد.

این استاد حوزه مخاطب شناسی، رعایت این مهم را هنر واعظ و مداح دانست و اظهار کرد: حتما محتوای ارائه شده در جلسات باید بر اساس مخاطب شناسی صحیح صورت گیرد؛ اینکه گوینده و مداح، با قاعده و اصول ارتباطی مخاطب خود آشنا باشد. برخی هیات‌ها ویژه نوجوانان است و برخی جوان یا بزرگسال یا ترکیبی از این‌هاست. مانند آشپزی که باید به اندازه مواد توجه کند تا غذای مفید و سالمی طبخ کند، سخنران و مداح هم باید به کلمات و اشعاری که می‌گوید توجه داشته باشد تا مخاطب آن را درک کند.

 حجت الاسلام مهدی زمانی همچنین به اصل اعتبار کلام اشاره کرد و ادامه داد: مستند سازی و اعتبار سنجی آنچه که گوینده می‌گوید و به آنها استناد می‌کند نیز مهم است. قرار نیست هر حدیث و مطلبی به راحتی در مجالس بیان شود. این اعتبار سنجی باعث می‌شود ارزش سخن و مداحی بالا رود و مخاطب مطالب خلاف واقع که با شان اهل بیت(ع) شایستگی و همخوانی ندارد را نشنود و به قلب خود راه ندهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->